Dette er en komplett guide til prøvetaking, analysemetoder og forståelse av vannkvalitet i lukkede energianlegg.
Hva er formålet med en væskeanalyse?
Væskeanalyse er en kritisk del av vannbehandlingskontrollen i lukkede energianlegg som varmeanlegg og kjøleanlegg. Målet med væskeanalysen er å avdekke avvik som kan føre til driftsproblemer som korrosjon, avleiringer eller redusert effektivitet. Analysen gir innsikt i kjemiske, fysiske og mikrobiologiske parametere som påvirker anleggets ytelse og levetid.
Regelmessige væskeanalyser gjør det mulig å avdekke problemer tidlig, forbedre vannbehandlingsprogrammet og sikre energieffektiv drift over tid.
Hva måles i en væskeanalyse?
En væskeanalyse kan inkludere flere forskjellige målinger, avhengig av systemets behov og potensielle risikoer. Den Nasjonale veilederen for vannbehandling anbefaler at parameterne jern, kobber, pH og partikkelinnhold analyseres minimum en gang årlig. Ved bestilling av en vannbehandlingskontroll hos Kompa sørger vi for at alle anbefalte parametere analyseres.
Ved avvik eller spesielle utfordringer kan analysen også inkludere andre parametere. Nedenfor gis en oversikt over vanlige analyser, og hva de forteller oss:
Metaller
Analyse av metaller som jern, kobber og sink kan indikere korrosjon i systemet. Høye nivåer av metaller i vannet er ofte et tegn på pågående korrosjonsprosesser.
- Les mer om analyse av metaller
Fysiske egenskaper
pH og partikkelinnhold er viktig for å vurdere vannets fysiske tilstand. Høyt partikkelinnhold kan skyldes slam eller korrosjonsprodukter, som kan påføre skade på komponenter i anlegget. Riktig pH er viktig for å holde korrosjonshastigheten på lavest mulig nivå.
- Les mer om fysisk tilstandsanalyse
- Les mer om hvordan vannets farge kan indikere forurensninger
Mikrobiologi
Bakterievekst eller mikrobiologisk vekst kan føre til mikrobiell indusert korrosjon (MIC). Mikrobiologiske analyser kan identifisere om det finnes bakterier som kan påvirke systemet.
- Les mer om mikrobiologisk analyse
Hardhet
En hardhetsanalyse måler innholdet av kalsium og magnesium, som kan føre til dannelse av kalkavleiringer i systemet.
- Les mer om hardhetsanalyse
Klorider, sulfater og andre kjemiske komponenter
Klorider og sulfater kan akselerere korrosjon eller føre til avleiringer i rør og varmevekslere.
- Les mer om analyse av andre komponenter i vannprøver
Hvilke faktorer påvirker væskekvaliteten?
Væskekvaliteten i lukkede energianlegg påvirkes av flere faktorer som oksygeninnhold, pH, metallinnhold, mikrobiologisk vekst og kjemiske komponenter. Disse faktorene kan svekke systemytelsen, forårsake korrosjon eller føre til dannelse av avleiringer.
- Les mer om hvilke faktorer som påvirker væskekvaliteten
Hvor ofte bør væskeanalyser utføres?
Den nasjonale veilederen for vannbehandling anbefaler å gjennomføre minst én væskeanalyse årlig i lukkede energianlegg. Dette sikrer at potensielle problemer oppdages tidlig og at vannbehandlingen kan justeres for å opprettholde optimal ytelse.
Har man frostvæske i anlegget anbefales det å i tillegg utføre en frostvæskeanalyse hvert 5. år. Frostvæskeanalysen viser oss konsentrasjonen av frostvæsken, og benyttes til å fastslå væskens frysepunkt eller frostsikringskapasitet.
- Les mer om anbefalt frekvens for prøvetaking
Hvordan utføres en væskeanalyse?
Prøvetaking
Vannprøver tas fra representative tappepunkter i systemet for å gi en nøyaktig oversikt over vannkvaliteten. Det er viktig å velge riktig tappepunkt for å sikre pålitelige resultater.
- Les mer om hvordan velge riktig tappepunkt
- Se video for hvordan du gjennomfører korrekt vannprøvetaking
Bruk av riktige prøveflasker
Det er viktig å bruke riktig type prøveflasker for hver spesifikk analyse, for å unngå forurensning eller feil resultater.
-
- Les mer om hvordan velge riktig prøveflasker
Lagring og transport av vannprøver
Riktig lagring og transport av vannprøver er avgjørende for å sikre nøyaktige analyseresultater. Prøvene må oppbevares og fraktes i henhold til spesifikasjoner for å unngå forurensning.
- Les mer om lagring og transport
Hvordan tolkes resultatene fra en væskeanalyse?
Sammen med teknisk informasjon om anlegget og driftsrutiner, danner analyseresultatene grunnlaget for å vurdere tilstanden i anlegget. Med en vannbehandlingskontroll fra Kompa får du en komplett vurdering av anleggets status, korrosjonsrisiko og anbefalte tiltak. Tiltakene har som mål å sikre god væskekvalitet, energieffektiv drift og å opprettholde anleggets levetid.
Laboratorieanalyse
Når prøvene ankommer laboratoriet, blir de analysert for en rekke parametere som gir innsikt i systemets tilstand. Det er viktig å bruke et akkreditert laboratorium for å sikre nøyaktige og pålitelige resultater.
- Les mer om laboratorieanalyse
Karakterskala for vurdering av væskekvalitet
Basert på analysen blir vannkvaliteten vurdert med en karakterskala. Kompas karakterskala samsvarer med anbefalingene gitt i den nasjonale veilederen for vannbehandling, og gir en enkel oversikt over hvilke anlegg som har god og dårlig væskekvalitet. Dette er spesielt nyttig når man ønsker å sammenlikne flere anlegg.
- Les mer om vår karakterskala for væskekvalitet
Fordelene med væskeanalyse
Væskeanalyse gir flere viktige fordeler for lukkede energianlegg. Ved å overvåke vannkvaliteten kan man tidlig identifisere potensielle problemer, optimalisere driften og redusere energi- og vedlikeholdskostnadene.
- Føre-var
Regelmessige væskeanalyser bidrar til å oppdage avvik i vannkvaliteten før de utvikler seg til større problemer. Dette kan inkludere korrosjon, avleiringer eller bakterievekst, som alle kan føre til driftsstans eller kostbare reparasjoner hvis de ikke blir håndtert i tide - Reduserte vedlikeholdskostnader
Ved å identifisere problemer tidlig, kan vedlikeholdsbehovet reduseres betraktelig. God vannkvalitet forlenger levetiden til systemkomponenter som rør, pumper og varmevekslere, noe som bidrar til lavere kostnader over tid. - Bedre energieffektivitet
Optimal vannkvalitet sikrer at varmeoverføring og pumpeeffektivitet opprettholdes på sitt høyeste nivå. Dette fører til lavere energiforbruk, bedre systemytelse og reduserte driftskostnader. Energibesparelser er en viktig faktor for å sikre bærekraftig drift av anlegget.
- Les mer om fordelene med god væskekvalitet i anlegget