I en fersk case-presentasjon på ”Årets grønne driftskonferanse” den 14. november delte Van Ha Doan fra Kompa AS en imponerende historie om hvordan enkel rengjøring av et vannbårent varmebatteri førte til betydelige energibesparelser. Etter rengjøring økte virkningsgraden fra 6 % til 45 %, noe som resulterte i en årlig besparelse på 118 072 kWh. Her ser vi nærmere på hvordan rengjøring og god væskekvalitet påvirker driften av vannbårne systemer.

Store besparelser med enkel rengjøring

Før rengjøringen brukte varmebatteriet 224 916 kWh per år. Etter rens ble energiforbruket redusert til 106 844 kWh per år. Rengjøringen kostet om lag 25 000 kroner, noe som gir en nedbetalingstid på bare 3 til 4 måneder. Van Ha Doan påpekte at rene overflater og god væskekvalitet er avgjørende for optimal funksjonalitet, og at dette bidrar til å nå viktige enøkmål for bygg.

"Med rene overflater og god væskekvalitet får man optimal funksjonalitet og oppnår de enøkmålene man ønsker," - Van Ha Doan

Kompetanse og riktig drift av bygg

Doan sammenliknet bygdrift med skisport: “Det hjelper ikke med gode ski hvis du ikke vet hvordan du bruker dem.” På samme måte kreves det kompetente byggdriftere for å sikre at byggene fungerer optimalt. Ved å investere i opplæring og kompetanseheving av byggdriftere, kan bygg eieres ressursbruk bli mer effektiv, og besparelsene kan realiseres.

Betydningen av god væskekvalitet

Alle beregninger for vannbårne systemer forutsetter rent vann. Skittent vann reduserer vannets termiske egenskaper, noe som fører til redusert effekt og økt slitasje. Skittent vann sammenliknes med sand i skisporet - selv med god utrustning vil resultatet ikke bli optimalt. For å oppnå rene overflater og optimal ytelse må væskekvaliteten holdes høy, noe som også bidrar til stabil varmeoverføring, reduserte energikostnader, lavere vedlikeholdskostnader og lengre levetid på anlegget.

"Alle kalkulasjoner og beregninger i et vannbårent anlegg går ut fra at vannet er rent." - Van Ha Doan

Luft som skadelig faktor

Tre viktige faktorer for vannbehandling er luft, korrosjon og sedimentering. Luft i systemet kan føre til korrosjon, som videre forårsaker sedimentering. Ved å fjerne luft stopper man kjedereaksjonen, noe som bidrar til å opprettholde et stabilt og effektivt system. Doan understreket at luft er gift for lukkede vannbårne systemer.

"Med skittent vann klarer ikke et vannbårent anlegg å avgi optimal effekt, og faren for slitasje på komponenter øker." - Van Ha Doan

Anbefalinger fra fjernvarme

Fjernvarmeselskapene har svært god kontroll på vannkvaliteten i sine systemer, noe som gjør deres vann egnet for etterfylling i sekundærsystemer dersom tillatelse gis. Dette kan bidra til ytterligere å redusere korrosjons- og vedlikeholdsproblemer i anleggene.

Viktigheten av å rengjøre tørrkjølere

Doan fremhevet også viktigheten av å rengjøre tørrkjølere utvendig. Dersom disse ikke rengjøres årlig, vil luftgjennomstrømningen reduseres betydelig over tid, noe som kan føre til økte driftskostnader og i verste fall utskiftning av hele tørrkjølersystemet.

 

Tiltak Før rengjøring Etter rengjøring
Virkningsgrad på varmegjenvinner 6 % 45 %
Luftmengde 22 000 m³/h -
Ventilasjonsvarme - energibruk 224 916 kWh 106 844 kWh
Årlig besparelse - 118 072 kWh

Denne casen illustrerer hvor store besparelser som kan oppnås ved å vedlikeholde vannebårne systemer, og hvordan kompetanse innen vannbehandling kan gjøre en betydelig forskjell for driftseffektivitet og energibesparelser.

Relaterte artikler

Dårlig vannkvalitet: Hvordan påvirker det pumpene?
Dårlig vannkvalitet: Hvordan påvirker det pumpene?
31 juli, 2024

Pumper er kritiske komponenter i mange varme- og kjølesystemer, og deres funksjonalitet og levetid kan påvirkes betydeli...

Leverandørkrav: Samarbeid om forbedret væskekvalitet i lukkede anlegg
Leverandørkrav: Samarbeid om forbedret væskekvalitet i lukkede anlegg
19 august, 2024

Flere ledende leverandører av utstyr til lukkede energianlegg har gått sammen for å fremme krav til væskekvalitet. Målet...

Alt du trenger å vite om væskeanalyse fra lukkede anlegg
Alt du trenger å vite om væskeanalyse fra lukkede anlegg
21 oktober, 2024

Dette er en komplett guide til prøvetaking, analysemetoder og forståelse av vannkvalitet i lukkede energianlegg.