Tilfeller av Legionella i Norge
Det første registrerte utbruddet av Legionella i Norge skjedde i Stavanger i 2001. Smittekilden viste seg å være et kjøletårn på Radisson SAS Atlantic Hotel og utbruddet medførte 28 syke hvorav 7 døde som følge av sykdommen. Saken førte til flere rettsaker og erstatningskrav mot hotellet. Hendelsen var påvirkende til at FHI vedtok "Forskrift om miljørettet helsevern" to år senere.
Svært ulike smittekilder
De aller fleste sykdomstilfeller i Norge har vært enkelttilfeller, ofte fra infiserte aerosoler i egne dusjer. Men det dukker også opp tilfeller hvor flere mennesker blir smittet fra samme kilde, og smittekildene kan være svært så ulike.
I Stavanger i 2001 var kilden et kjøletårn. I 2003 ble flere smittet etter å ha badet i samme boblebad. I 2005 kom Norges hittil største utbrudd i Sarpsborg/Fredrikstad hvor 103 personer fikk påvist sykdom, hvorav 10 døde. Biodammene og luftskrubbere ved Borregaard Industrier viste seg å være kilden.
Myndighetene innfører krav
Folkehelseinstituttet har også utarbeidet en egen veileder, som i 2015 kom ut i sin hittil siste utgave: «Vannrapport 123: Forebygging av legionellasmitte – en veiledning», 4. utgave.
Økt oppmerksomhet
Noen useriøse produkter som fikk stort oppsving da de lovte quick-fix løsninger og «garantert legionellafritt anlegg» har heldigvis tapt terreng i markedet, men det er fortsatt viktig å være kritisk til hva som tilbys.
Bedre retningslinjer
Anleggseiere har fått økt bevissthet rundt sitt ansvar for å forebygge legionellasmitte og implementerer rutiner for forebygging og kontroll. Legionellasikring har også fått en mer naturlig plass i planleggingsprosessen når nye bygg og anlegg skal bygges.
Akkreditert Inspeksjon
I Norge finnes per dags dato ingen akkrediterte inspeksjons-organer, og Folkehelseinstituttet henviser derfor til bruk av utenlandske bedrifter. Høsten 2019 inngikk Kompa samarbeid med et velrennomert britisk inspeksjonsorgan i den hensikt å kunne tilby våre kunder i Norge denne tjenesten.