I arbeidet med legionellakontroll er det avgjørende å skille mellom medieskapte oppfatninger og det faglige grunnlaget for tiltak. Hanne Therese Skiri, seniorrådgiver innen Legionella hos Kompa AS, understreker behovet for en balansert og faktabasert tilnærming til legionellafunn i vannsystemer.

Naturlig legionellafunn eller smittefare?

Media omtaler ofte legionellafunn i vannsystemer som "utbrudd", noe som kan bidra til unødig frykt. Legionella er en naturlig forekommende bakterie i vannmiljøer, og det er ikke uvanlig å finne spor av den i vannsystemer. Å skille mellom en naturlig forekomst og en reell smittefare er viktig. Risikoen øker først når bakterien får mulighet til å vokse i større mengder i stillestående vann og ved optimale temperaturer.

👉 Les også: Alt du trenger å vite om legionellakontroll

Mangelen på grenseverdier

Hanne T. Skiri - Fagansvarlig innen Legionella Kompa AS

En utfordring i dagens regelverk er fraværet av definerte grenseverdier for legionellafunn. Uten klare retningslinjer blir det vanskelig for eiere og driftspersonell å vurdere når tiltak er nødvendig.

Folkehelseinstituttets veileder til Forskrift om miljørettet helsevern unnlater å sette konkrete grenser, noe som kan føre til en urealistisk nulltoleranse for Legionella. Dette kan forsterke usikkerhet og frykt.

👉 Relatert artikkel: Det er påvist Legionella i anlegget. Hva gjør du? 

Internasjonale standarder og lokal praksis

Mange blir overrasket over at europeiske standarder for legionellakontroll opererer med høyere grenseverdier enn det som er vanlig i Norge. Den europeiske veilederen for legionellakontroll har fastsatte tiltaksgrenser som kan virke svært generøse når de sammenlignes med norske praksiser, hvor anlegg kan bli stengt selv ved svært lavere verdier.

Skiri mener at bransjen vil dra nytte av felles nasjonale grenseverdier, slik at byggeiere får tydelige og trygge retningslinjer. Slike standarder vil gi forutsigbarhet og trygghet i håndteringen av legionella.

Få full kontroll med Inspektor

Kompa introduserer en løsning som forenkler og gir bedre oversikt over legionellakontroll ved å bruke Inspektor, et system som bistår eiendomsforvaltere med risikovurderinger i tråd med ISO standarder og verktøy for prioritering av nødvendige tiltak.

Systemet klassifiserer legionellarisiko i kategoriene Lav, Middels og Høy, samt setter opp en prioritering av byggene ut fra status og risikonivå. Dette gjør det enkelt for brukere å rangere risiko og prioritere videre arbeid og nødvendige tiltak basert på tydelige kategorier.Inspektor: Effektiv legionellakontroll med klare tiltak og risikovurderinger

 

Nyttige snarveier

Relaterte artikler

Ikke glem den årlige helsesjekken av varmeanlegget ditt!
Ikke glem den årlige helsesjekken av varmeanlegget ditt!
6 november, 2023

Når vi snakker om vannkvaliteten i varme- og kjøleanlegg, er begrepet "dødt vann" noe vi ofte hører. Dødt vann er vann u...

Lokale partnere: Slik gir de deg verdi som kunde
Lokale partnere: Slik gir de deg verdi som kunde
21 desember, 2022

Kompa har et nettverk av lokale partnere over hele Norge som sørger for at eiendomsforvaltere og driftspersonell får den...

Centrum Rør i Rogaland
Centrum Rør i Rogaland
13 september, 2022

Rørleggerbransjen opplever et økende behov for spesialisert ekspertise, spesielt når det gjelder vannbehandling i varme-...