Hanne Therese Skiri er Dr. scient. i biologi, og har lang erfaring med legionellasikring som seniorrådgiver i Kompa AS. Hun ønsker å påpeke at det er mange muligheter for forbedringer innen legionellasikring i norske bygninger. Potensialet ligger i kunnskapsbaserte valg og optimal bruk av eksisterende ressurser.
Planlegging og ansvar
Fra planleggingsfasen av nybygg til større rehabiliteringsprosjekter, må legionellaforebygging være et sentralt fokus. Hanne viser til at viktige beslutninger må baseres på kunnskap og vurderinger av behov, og ikke bare innkjøpsprisen. Eiendomsforvaltere og byggherrer må aktivt involvere seg i valg av tekniske løsninger for å sikre hensiktsmessig legionellasikring.
Større eiendomsselskaper står ofte overfor utfordringer med å prioritere tiltak basert på risikonivået i de ulike byggene. - Faktorer som alder, størrelse, og kompleksiteten ved det interne vannfordelingsnettet, samt brukergrupper og antall brukere, er avgjørende for valg av prioriteringer, forklarer Hanne. For mange mindre bygg er det dermed ikke nødvendig med omfattende legionellatiltak.
Løsninger for komplekse bygg
Potensialet for å spare både driftsteknikertimer og energi er ofte undervurdert. For større og mer komplekse bygg kan investering i effektive vannbehandlingsprodukter eksempelvis være en kostnadseffektiv løsning for legionellasikring.
Men, det er viktig at byggeiere forstår at selv med gode vannbehandlingsprodukter, frigjøres de ikke fra ansvar for egne rutiner og internkontroll. Legionellaforebygging kan ikke outsources fullstendig; det krever aktiv deltakelse og gjennomgang av interne prosedyrer og rutiner.
Teknologi og tverrfaglig samarbeid
Utviklingen innen eiendomsteknologi, slik som Inspektor, gir eiendomsforvaltere og driftsteknikere en bedre oversikt og bidrar til å gjøre legionellaarbeidet og prioriteringene av tiltakene enklere.
I tillegg er det viktig med godt samarbeid på tvers av avdelinger. Når renholdspersonell og driftsavdelinger jobber sammen er dette et eksempel på effektive og praktiske løsninger.
Legionellaforebygging er en kompleks, men viktig oppgave som krever en flerdimensjonal tilnærming. Gjennom bedre planlegging, prioritering, teknologi, og tverrfaglig samarbeid, kan man oppnå rask og målrettet legionellaforebygging.
Ved å bruke Inspektor, vil økt kompetanse og ledelsesinvolvering ytterligere forsterke dette arbeidet, samt sikre mer effektiv ressursbruk og økt sikkerhet for brukerene.