Flere ledende leverandører av utstyr til lukkede energianlegg har gått sammen for å fremme krav til væskekvalitet. Målet er å øke driftssikkerheten og redusere energibruken i slike anlegg.

Felles krav for bedre drift og miljø

Prosjektet tar utgangspunkt i den nye nasjonale veilederen for vannbehandling og er ledet av Maria Råken og Van Ha Doan, to erfarne fageksperter innen vannbehandling fra Kompa.

– Vi ser altfor mange tilfeller der dårlig væskekvalitet gir unødvendige skader, forteller leverandørene.

Leverandørene har identifisert væskekvalitet som en viktig årsak til feil og driftsproblemer i mange anlegg. Dårlig væskekvalitet fører til unødvendige reparasjoner, økt avfall og kortere levetid for utstyret.

Samarbeidet består av følgende leverandører: Roth, Canes, IMI Hydronic, ABK Qviller, Armaturjonsson, Lyngson, Uponor, LK Systems og bransjeforeningen VVP.


Leverandører i prosjektet

Samarbeidet består av følgende leverandører: Roth, Canes, IMI Hydronic, ABK Qviller, Armaturjonsson, Lyngson, Uponor, LK Systems og bransjeforeningen VVP.

– Vårt mål er å redusere reklamasjoner, øke driftssikkerheten og bidra til et lavere miljøavtrykk, forklarer en samstemt leverandørgruppe.

Standardisering av væskekrav

Leverandørgruppen er enige om at utvalgte parametere fra den nasjonale veilederen etter hvert skal dokumenteres ved reklamasjoner. Dette representerer et viktig steg mot standardisering og kvalitetsforbedring i vannbehandling for lukkede energianlegg.

Gjennom tydelige krav ønsker gruppen å sikre høy effektivitet og pålitelighet i anleggene, noe som vil redusere risikoen for driftsstans og kostbart vedlikehold.

Maria Råken og Van Ha Doan fra Kompa er prosjektledere for arbeidet med felles leverandørkrav til væskekvalitet i lukkede energianleggØkt levetid og redusert miljøpåvirkning

Optimal væskekvalitet reduserer korrosjon og belegg på komponentene, noe som forlenger levetiden til anlegget. Dette betyr færre utskiftninger, mindre avfall og en positiv innvirkning på miljøet. I tillegg bidrar god væskekvalitet til mer energieffektiv drift, noe som reduserer både energibruken og CO2-utslippene.

– Fokuset på vannbehandling og væskekvalitet er lønnsomt. Den nye veilederen gir et godt verktøy, og vi håper å se færre anlegg med driftsproblemer fremover, sier Maria Råken, prosjektleder og daglig leder i Kompa.

Innføring av oppdaterte retningslinjer

De nye kravene til væskekvalitet vil gradvis innlemmes i de enkelte bedriftenes avtaler. Leverandørene oppfordrer kundene til å kontakte dem for mer informasjon om hvordan dette kan påvirke deres anlegg.

 

Relaterte artikler

Sertifiserings­program
Sertifiserings­program
4 juni, 2024

Kompaskolen har lansert et sertifiseringsprogram, spesielt rettet mot fagfolk innen VVS bransjen og for de som drifter o...

Pressemelding: Kompa får ny daglig leder
Pressemelding: Kompa får ny daglig leder
29 april, 2024

Pressemelding Oslo 29.april 2024 Kompa AS har gleden av å kunngjøre at Maria Råken vil tiltre som ny daglig leder av sel...

Statsbygg og Kompa: Et samarbeid med Legionella i fokus
Statsbygg og Kompa: Et samarbeid med Legionella i fokus
5 september, 2022

Statsbygg, en ledende eiendomsaktør, og Kompa, eksperter på Legionella og vannbehandling, har sammen utviklet en modell ...