Som denne historien vil vise kan væskekvaliteten i et varmeanlegg raskt endre seg, og det er derfor viktig at væsken i slike anlegg følges opp minst en gang i året for å avdekke mulig utfordringer.
Case: Rens av varmeanlegg for Tysvær kommune - Frakkagjerd barneskole - 6600 liter
Bakgrunn
Eiwa AS er en fleksibel rørleggerbedrift på Haugalandet som har etablert seg som en pålitlig samarbeidspartner for regionens næringslivskunder.
Tysvær kommune har en samarbeidsavtale med EIWA om å sikre at kommunens lukkede energianlegg til enhver tid kan driftes under optimale forhold. Fagfolkene hos Eiwa gjennomfører dette ved å benytte Inspektor og Kompa som deres uavhengige fagavdeling for analyse og tilstandsvurdering.
Barneskole
Frakkagjerd barneskole i Tysvær kommune fikk i september 2022 toppkarakter på væskekvaliteten i sitt varmeanlegg. I tråd med anbefalt frekvens for oppfølging sørger Eiwa for at det allikevel blir gjort en væskeanalyse det påfølgende året. I september 2023 hadde imidlertid vannkvaliteten i varmeanlegget forverret seg betydelig, og væskekvaliteten ble vurdert til karakter E av Kompa.
Kompas vurdering
Analysen av væskekvaliteten indikerer svært dårlig væskekvalitet grunnet et høyt innhold av magnetittpartikler. Partikkelnivået i denne størrelsesorden øker risikoen for tetting av ventiler, innvendig mekanisk slitasje og dannelse av belegg som vil redusere energioverføringen.
Her var det altså behov for strakstiltak.
For å sikre optimal drift og effektivitet, ble det besluttet å gjennomføre en omfattende rens av anlegget.
Renseprosess
Fagfolkene fra Eiwa har nå god erfaring fra renseprosesser. Flere av deres rørleggere har deltatt på Kompaskolens kurs i rens og kan derfor stille med dokumentert kunnskap og erfaring.
Sigve Eik jobber som prosjektleder næring i Eiwa AS og oppsummerer renselsesprosessen slik:
Innledende rens
Rensearbeidet startet med bruk av en rensetralle utstyrt med filter og magnetstav. Bildene fra dag 3 og dag 7 viste betydelig oppsamling av forurensninger, selv uten bruk av kjemikalier.
Kjemisk behandling
Etter innledende rens ble det tilsatt 66 liter Adey MC3+ kjemi, tilsvarende en dobbeldose på 1% av vannvolumet (6600 liter).
Oppfølging
En uke senere var magnetstavene fulle av oppsamlede partikler, og dette mønsteret fortsatte de neste tre ukene.
Flushing
På dag 26 ble anlegget flushet fem ganger med totalt 6600 liter vann.
Beskyttelse
På dag 28 var vannet klart og fint. For å beskytte anlegget videre, ble det tilsatt 33 liter MC1+ Protector, tilsvarende 0,5% av vannvolumet.
Filtrering
Til slutt ble et MC CMX Nano filter montert i delstrømmen for kontinuerlig rens og beskyttelse.
Resultat
Etter 28 dager var vannkvaliteten i varmeanlegget betydelig forbedret, med klart og rent vann. Den omfattende renseprosessen, inkludert bruk av både mekaniske og kjemiske metoder, sikret en varig løsning for Frakkagjerd barneskole. Montering av MC CMX Nano filter vil bidra til å opprettholde den høye vannkvaliteten fremover.
Konklusjon
Rens av varmeanlegget ved Frakkagjerd barneskole demonstrerer viktigheten av grundig vedlikehold og riktig bruk av renseteknologi. Gjennom systematisk rens og beskyttelse kan varmeanlegg oppnå bedre driftseffektivitet og forlenget levetid, noe som er til stor fordel for Tysvær kommune.