Legionellakontroll er alt arbeid som bidrar til å redusere legionellarisikoen i et bygg eller en innretning. Arbeidet må gjøres ihht. gjeldende myndighetskrav og veiledninger. Målsetningen er å minimere bakterievekst i anlegg som kan spre aerosoler (dråper) og forårsake legionellasmitte.
Eksempler på installasjoner med vann og spredning av aerosol er: Kjøletårn, luftskrubbere, boblebad, interne vannfordelingsnett med dusjer, bilvaskeanlegg, fontener, samt befuktningsanlegg med forstøvning.
Arbeidet må tilpasses hvert enkelt bygg eller innretning. Det er derfor viktig å ta utgangspunkt i kjennskap til egne installasjoner ved å gjennomføre en risikovurdering og regelmessig revisjon av denne. Dette gir et nødvendig underlag for å planlegge videre tiltak og utarbeide tilpassede rutiner for legionellakontroll
Forskrift om miljørettet helsevern gjelder hovedsakelig for faktorer i virksomheter og innretninger som kan påvirke folkehelsen, men gjelder ikke private boliger eller fritidseiendommer. Det er den som er ansvarlig for virksomheten eller innretningen som skal besørge at tiltak gjøres for å unngå at brukerne eller de som påvirkes av innretningens drift ikke skal bli syke eller skadelidende.
Forskriften har et eget kapittel som omhandler legionellabakterien og det er flere krav som må oppfylles:
Legionellaveilederen, som Helsedirektoratet er ansvarlig for, gir nærmere råd og føringer til hvordan legionellaarbeidet kan gjøres.
Andre relevante myndighetskrav er f.eks.:
Legionellabakteriene finnes i små mengder i naturen i overflatevann og fuktig jord. Det er påvist over 60 ulike arter av Legionella og en rekke serogrupper. Når bakterien kommer inn i vannsystemer med stillestående vann eller soner med lunken temperatur i vannet – så vil de kunne øke raskt i antall. De etablerer seg ofte i biofilm som er sleipe «slimlag» på fuktige overflater, sammen med andre mikroorganismer.
Mer enn halvparten av legionellaartene har vist seg å være patogene, men Legionella pneumophila type 1 står for det meste av sykdomstilfellene. Smitte skjer hovedsakelig via luft – hvor man får bakterien ned i lungene. Som regel skjer dette ved innånding av ørsmå vanndråper, aerosoler, med bakterier i, men det er også vært smitte via støvaerosoler fra jord/kompost. Bakterien kan forårsake to sykdommer med fellesbenevnelsen legionellose:
Ved funn av legionellabakterier må det først gjøres en vurdering av alvorligheten av funnet. Viktige faktorer da er: Antall prøver med funn, mengden bakterier i funnet og om de mest sykdomsfremkallende varianter er påvist. Videre må man se på spredningspotensialet i form av antall aerosoldannende enheter, samt smitterisiko i form av antall personer som eksponeres for aerosoler som kan inneholde bakterien. Disse faktorene er med å avgjøre om anlegget må stenges og om man skal varsle lokale tilsynsmyndighet, som er kommunelege eller avdeling for miljørettet helsevern.
Aktuelle tiltak videre er utvidet prøvetaking for å skaffe mer informasjon om omfanget, eller direkte på tiltak med rens og/eller desinfeksjon av installasjonen. Dersom man ikke har en nyere risikovurdering av anlegget, så må dette gjøres slik at risikofaktorer kan avdekkes og rettes opp i for å redusere sannsynlighet for videre bakterievekst. I etterkant av tiltakene må rutiner for forebygging revideres og anlegget følges opp med videre prøvetaking for å se om de har virket etter hensikten.
Best mulig sikring mot legionellasmitte får man ved å ha god kjennskap til risikobildet ved installasjonen eller bygget. En risikovurdering skal gi en oversikt over aktuelle risikofaktorer og videre gi råd om hva et videre legionellaprogram for forebygging bør inneholde. De mest relevante spørsmålene å få avklart er:
Risikovurderingen skal videre gi oversikt og anbefalinger om
Dersom du skal igangsette legionellakontroll for første gang, så anbefales å følge disse stegene:
Det anbefales å få bistand av anerkjente fagmiljøer for gjennomføring av denne prosessen. Kompa har utviklet Inspektor, en nettløsning som gjør kartlegging og risikovurdering ved dine bygg til en enkel prosess. Kartleggingen gjøres av personell som er sertifisert av Kompa. Dette kan være eget personell, eller servicepersonell fra en av Kompas mange partnere rundt om i Norge. Selve risikovurderingen utarbeides av Kompas fageksperter, som gir produktuavhengige anbefalinger om tiltak og rutiner.