Varmebehandling som legionellasikring
Varmebehandling er en utbredt strategi for å forebygge legionellabakteriens vekst i vannsystemer. Denne metoden fokuserer på å opprettholde høye temperaturer i vannfordelingsnett for å sikre tilstrekkelig legionellasikring.
Prosedyre for varmebehandling
Kritisk for denne prosessen er å sikre at temperaturene i varmtvannsberedere og tanker oppnår minst 70 °C i løpet av et døgn, mens resten av rørnettet opprettholder en temperatur rundt 60 °C. Temperaturer over dette nivået hemmer legionellabakteriens evne til å etablere seg. Regelmessig temperaturkontroll er nødvendig for å unngå områder med lavere temperaturer som kan fremme bakterievekst.
Begrensninger
Selv med optimal temperaturkontroll, kan stillestående vann i tappepunkter, som dusjer, føre til avkjøling og økt risiko for bakterievekst. Det er også viktig å merke seg at varmebehandling ikke beskytter kaldtvannsrør mot potensiell bakterievekst. Videre kan bakterier danne en biofilm på rørinnvendige overflater som beskytter dem mot høye temperaturer, og amøber kan huse legionella og tilby ytterligere beskyttelse.
Fordeler og ulemper med varmebehandling
Fordeler:
- Unngår bruk av kjemikalier.
- Færre HMS-utfordringer.
- Enkel implementering.
- Effektiv i enkle varmtvannssystemer.
Ulemper:
- Risiko for skålding av brukere.
- Økte energikostnader.
- Begrenset beskyttelse av kaldtvannsrør.
- Utfordringer i store og komplekse systemer.
- Vanskeligheter med å utrydde etablert legionella.
Merk!
For en grundig vurdering og rådgivning om det mest passende legionellaforebyggende tiltaket for ditt anlegg, anbefales det å konsultere med fagfolk fra Kompa.