Materialer og deres egenskaper

I lukkede energianlegg benyttes en lang rekke materialer med ulike egenskaper. Hvert materiale har ulike egenskaper når det gjelder motstandskraft mot korrosjon, ledningsevne, og mekanisk styrke.

Hvilke materialer benyttes i energianlegg?

Materialene som brukes i lukkede energianlegg vil påvirke driftsforholdene til systemet. I hovedsak brukes en blanding av metaller, plast og gummi. Valget av materialer er i stor grad basert på de spesifikke behovene til bygget hvor anlegget monteres.

Vanlige materialer og deres egenskaper

Materialer påvirker hvordan et lukket energianlegg reagerer på vannkvalitet og driftsforhold. Riktig valg av materialer kan forhindre korrosjon og redusere risikoen for driftsstans, samtidig som det sikrer lang levetid og effektiv drift. Metaller benyttes for eksempel i distribusjonsrørene og i komponenter som varmevekslere, pumper, ventiler, radiatorer og andre varmeavgivere. 

Tips!
Les mer om korrosjon og hvordan det påvirker energianlegg i vår guide til korrosjon i lukkede energianlegg

Stål
(lavkarbonstål eller konstruksjonsstål)

Stål er kjent for sin mekaniske styrke og brukes ofte i rør og varmevekslere. Ulempen med stål er at det er svært utsatt for korrosjon, spesielt hvis oksygennivåene i vannet ikke kontrolleres godt. Bruken av rustfritt stål kan redusere denne risikoen.

Rustfritt stål

Rustfritt stål er en mye brukt legering på grunn av sin motstand mot korrosjon, spesielt i miljøer der vanlig stål ville ruste raskt. Dette materialet inneholder krom som danner en beskyttende oksidfilm på overflaten, og denne filmen gjør rustfritt stål svært motstandsdyktig mot oksidativ korrosjon. Rustfritt stål er imidlertid ikke immunt mot korrosjon under alle forhold; for eksempel kan det være utsatt for pitting korrosjon hvis vannet inneholder høye konsentrasjoner av klorider.

Galvanisert stål

Støpejern

Aluminium

Aluminium er lett, har god varmeledningsevne, og brukes ofte i varmevekslere. Imidlertid er det svært sårbart for alkalisk korrosjon, spesielt i systemer hvor pH-verdien ikke overvåkes nøye. Korrosjonshindrende tilsetninger er essensielle for å beskytte aluminiumskomponenter.

Kobber og kobberlegeringer

Kobber er et vanlig brukt materiale i lukkede energianlegg på grunn av dets gode varmeledningsevne. Det er relativt korrosjonsbestandig, men kan være utsatt for korrosjon hvis vannet har lav pH-verdi eller inneholder ammoniakkforbindelser. Kobber er også utsatt for galvanisk korrosjon hvis det er i kontakt med metaller som stål eller aluminium.

    Plast (PEX, PVC, PB, ABS, HDPE etc.)

    Plast brukes til røropplegg og individuelle komponenter, samt beslag og utstyr. Plastrør, som PEX og PB, har blitt stadig mer populære i moderne energisystemer. De er svært motstandsdyktige mot korrosjon og har god fleksibilitet. Ulempen er at de har dårligere varmeledningsevne sammenlignet med metaller, noe som kan redusere systemets totale effektivitet.


    Merk!
    Diffusjon av oksygen gjennom plastrør kan føre til økt korrosjon i metallkomponenter. Se mer om oksygendiffusjon i vår artikkel

    Gummi (elastomer)

    Gummi brukes som tetninger, inkludert O-ringer i ventiler og armaturer. Selv om plast og gummi ikke korroderer på samme måte som metaller, kan de bli utsatt for kjemisk nedbrytning som vil ha påvirkning på anlegget.

    Krav til materialegenskaper

    Alle materialer som brukes i et lukket energianlegg må ha industrigodkjenning for bruk i varme- og kjøleanlegg, og de må være kompatible med væsken som benyttes.

    Hva egner seg best?

    Stål, kobberlegeringer og aluminium egner seg godt som materialer i lukkede varme- og kjølesystemer fordi korrosjonshastigheten kan kontrolleres og holdes til et minimum ved å holde nivået av oppløst oksygen lavt.

    Merk!

    I tillegg til oksygen finnes det andre faktorer som kan påvirke korrosjonsprosesser for ulike metaller:

    • Lavkarbonstål, rustfritt stål og kobber kan bli utsatt for mikrobielt påvirket korrosjon (MIC).
    • Ulike metaller montert i samme system kan oppleve galvanisk korrosjon.
    • Messing kan bli utsatt for avsinking under visse forhold.
    • Vann med høyt innhold av klorider kan føre til groptæring på aluminium og rustfritt stål.

    Hvordan påvirker vannkvalitet materialer i lukkede energianlegg?

    Vannkvaliteten i lukkede energisystemer har direkte påvirkning på materialenes levetid. Faktorer som pH, oppløste salter, og oksygeninnhold kan føre til økt korrosjon hvis de ikke holdes innenfor anbefalte grenser. Et veltilpasset vannbehandlingsprogram sikrer optimal vannkvalitet og forlenger materialenes levetid.

    Forsiktig!
    Feil pH eller for høy konsentrasjon av oppløste salter kan føre til rask korrosjon og skade på komponenter som aluminium og stål. Se vår guide til væskeanalyse fra lukkede energianlegg

    Hva kan du gjøre for å beskytte materialene i lukkede energianlegg?

    For å beskytte materialene i lukkede energisystemer er det viktig å:

    • Velge materialer som er kompatible med systemets driftsforhold og vannkvalitet.
    • Bruke korrosjonsinhibitorer som er tilpasset de spesifikke materialene i systemet.
    • Overvåke vannkvaliteten gjennom regelmessig væskeanalyse for å sikre at den forblir innenfor anbefalte verdier.

    Tips!
    For å lære mer om vedlikehold og drift av energianlegg, anbefaler vi å ta Kompaskolens fagkurs i funksjon, drift og vedlikehold av lukkede energianlegg