1. Fagkunnskap
  2. Vannbehandling
  3. Analyse, væskeprøve og væskekvalitet

Vannprøvetaking fra lukkede energianlegg

Væskeprøven tas ut for å gjennomføre en analyse av systemets vannkvalitet. Væskeprøver gir innsikt i viktige parametere som pH-verdi, hardhet, mikrobiologi og metallinnhold, som alle er avgjørende for å vurdere vannets tilstand og systemets drift.

Hvorfor er korrekt vannprøvetaking viktig?

Korrekt vannprøvetaking er avgjørende for å sikre at prøven gir et representativt bilde av systemvannet i lukkede energianlegg. Hvis prøvetakingen ikke utføres på riktig måte, kan resultatene fra analysen bli misvisende, noe som kan føre til feilaktige vurderinger av systemets tilstand. Dette kan igjen resultere i at nødvendige tiltak ikke blir iverksatt i tide.

Her kan du se en animert video hvor vi gjennomgår hele vannprøvetakingsprosessen steg-for-steg.

Tips!
Bestill prøveflasker gratis som Inspektor-kunde

Er du Inspektor-kunde? Da kan du bestille ulike typer prøveflasker gratis via vår nettside. Flaskene er tilpasset forskjellige typer analyser og sikrer at du får nøyaktige resultater.

Trinn for korrekt vannprøvetaking

  1. Forberedelse: Før du tar prøven, sørg for at du har nødvendig utstyr tilgjengelig, inkludert prøveflasker. Disse kan bestilles direkte på våre nettsider og er spesialtilpasset vannprøvetaking i lukkede systemer.

  2. Bruk riktig prøveflaske
    Det er viktig å bruke den riktige type flaske for prøvetakingen, avhengig av hva slags analyse som skal utføres. Feil valg av flaske kan føre til unøyaktige resultater eller forurensning av prøven.

  3. Velg riktig tappepunkt
    Tappepunktet bør være et sted i systemet der vannet er i aktiv sirkulasjon, og der prøven vil være representativ for hele systemet. Unngå tappepunkter som er utsatt for stagnasjon eller andre faktorer som kan påvirke prøvens nøyaktighet.

  4. Prøvetaking: Følg nøye med på videoen for detaljerte instrukser. Vær oppmerksom på å ta prøven fra et egnet prøvetakingspunkt, og la det første vannet renne ut for å unngå forurensning av prøven. Merk: Tapp ut de første forurensningene, men maks 10 sekunder. Dersom det fortsatt kommer forurenset vann etter 10 sekunder skal dette samles i prøveflasken.

  5. Registrering med Inspektor: Etter at prøven er tatt benytter du Inspektor til å registrere vannprøven. Inspektor hjelper deg med å få oversikt over prøvehistorikk og varsler deg om avvik som krever oppfølging.

  6. Transport og oppbevaring
    Prøven må oppbevares på riktig måte under transport til laboratoriet for å sikre at kvaliteten på prøven ikke forringes. Flaskene bør oppbevares kjølig, avhengig av hva som skal analyseres.

  7. Innlevering av væskeprøver: På våre nettsider finner du flere forskjellige alternativer for innlevering av væskeprøver. 
    1. Lever inn selv til ditt nærmeste Eurofins innleveringssted
    2. Benytt Posten sin Norgespakke neste dag
    3. Bestill Eurofins budservice (ikke tilgjengelig i alle regioner)

 

Tips!

Sikre at de som håndterer vannprøvetaking i bedriften er godt opplært i korrekt prøvetaking og systemvedlikehold. Kompaskolens kurs i vannbehandlingskontroll gir en grundig innføring i riktig prøvetaking og analysemetoder.

Relaterte temaer:

  • Laboratorieanalyse: Når prøven er tatt og transportert, analyseres den på et laboratorium for en rekke parametere som gir innsikt i vannkvaliteten. Les mer om laboratorieanalyse her.
  • Væskeanalyse: Væskeanalyse er en viktig del av vannbehandlingskontrollen. Les mer om hva en væskeanalyse innebærer.