1. Fagkunnskap
  2. Legionella
  3. Risikoutsatte installasjoner

Hvilke legionellakrav stilles til kjøletårn?

Kjøletårn må oppfylle strenge krav til forebygging, vedlikehold og overvåking for å hindre vekst og spredning av Legionella-bakterier.

Kjøletårn

For å kompensere for vanntapet forårsaket av fordampning vil kjøletårn hele tiden automatisk fylles på med nytt vann. Hvis dette vannet kommer fra en kilde hvor Legionella er tilstede, kan kjølevannssystemet raskt bli et gunstig miljø for legionellavekst. Faktorer som fremmer legionellavekst i et kjøletårn er: 

  • gunstig vanntemperaturer
  • stillestående vann
  • sedimenteringer
  • avleiringer
  • biofilm og biobegroing
  • næringsstoffer fra andre mikrobiologiske organismer

Risikokategori 1

Folkehelseinstituttet kategoriserer alle kjøletårn som installasjoner med Risikokategori 1. Det vil si installasjoner som kan utgjøre en høy risiko for å forårsake legionellasmitte. Installasjonene er som regel plassert slik at de potensielt kan spre aerosoler over flere kilometers avstand. Dersom de omkringliggende områdene i tillegg er tettbygde strøk har vi en høy helserisiko ved et eventuelt utbrudd.

Minimer risikoen!

For at bygningens kjøletårnsystemer ikke skal bli en smittekilde for Legionella må det foreligge en god plan for ettersyn og vedlikehold av kjøletårnene. Det må blant annet foreligge en driftsinstruks som beskriver alle oppgaver; når de skal gjøres og hvem som er ansvarlig. Dette inkluderer rutiner for rengjøring og desinfeksjon, samt et vannbehandlingsprogram med målsetning om å forebygge korrosjon og avleiring, samt bakteriebegroing.

Det er viktig med daglig ettersyn av doseringssystemet for å påse at det ikke finnes noen lekkasjer, eller at det har gått tomt for kjemikalier. I tillegg bør det gjøres en mer omfattende månedlig kontroll av doseringssystemet, hvor det også tas vannprøver for kjemiske/fysiske og mikrobiologiske vannanalyser.

Vannanalysene gjøres for å kontrollere at korrosjons- og avleiringshemmere, samt biocider, har den ønskede effekten. Får man avvikende resultat må det følges opp med justeringer av dosering og/eller dreneringen. 

Helhetlig legionellakontroll

En effektiv risikostyringsplan mot Legionella bør inkludere:

  • Planlagte rengjørings- og desinfiseringsprosedyrer.
  • Regelmessige tester for legionellabakterier.
  • Årlig revisjon av risikovurderingen.
  • Kompetanseutvikling innen Legionellakontroll.
  • Beredskapsplan for håndtering av avvik.

God intern kommunikasjon og klare prosedyrebeskrivelser er også essensielt for å håndtere risiko effektivt.

 

Kjøletårn utgjør en høy risiko for spredning av Legionella-bakterier gjennom aerosoler, og derfor stilles det strenge krav til forebygging, vedlikehold og overvåking. Her er de viktigste legionellakravene for kjøletårn:

Forskrift om miljørettet helsevern §11b setter krav til at det skal foreligge en risikovurdering og rutiner som sikrer vern mot Legionella, samt månedlige mikrobiologiske analyser. §11c setter krav til innmelding til kommunen og til vurdering av et akkreditert inspeksjonsorgan. §13 setter krav om å gi kommunen opplysninger om forhold som kan ha negativ innvirkning på helsen.

  1. Regelmessig rengjøring og desinfeksjon: Kjøletårn må rengjøres og desinfiseres regelmessig for å forhindre oppbygging av biofilm, korrosjon og andre forhold som fremmer bakterievekst. Dette inkluderer fjerning av kalkavleiringer, slam og andre urenheter.

  2. Temperaturkontroll: Vannets temperatur må overvåkes nøye, ettersom Legionella-bakterier trives best i temperaturer mellom 20 og 45 °C. Effektiv kjøling og regulering av vanntemperaturen er essensielt for å hindre oppblomstring av bakteriene.

  3. Biocidbruk: Biocider (kjemikalier som dreper bakterier) skal brukes som en del av et systematisk vannbehandlingsprogram. Dette hjelper til med å holde vannet fritt for Legionella-bakterier.

  4. Risikovurdering og overvåking: Det kreves regelmessig risikovurdering av kjøletårnet for å identifisere mulige kilder til bakterievekst og smitte. Vannprøver bør tas jevnlig for å teste for tilstedeværelse av Legionella-bakterier.

  5. Dokumentasjon: Alle vedlikeholds- og desinfeksjonsaktiviteter, samt resultater fra vannprøver, må dokumenteres. Dette sikrer at myndighetenes krav blir overholdt og at kjøletårnet drives på en trygg måte.

  6. Forskrift om miljørettet helsevern: Kjøletårn er underlagt kravene i Forskrift om miljørettet helsevern, som krever systematisk HMS-arbeid for å hindre spredning av Legionella-bakterier.

Disse tiltakene er nødvendige for å sikre at kjøletårn drives trygt og for å minimere risikoen for legionellasmitte.