I anlegg der temperaturen ligger mellom 20-50 grader har man spesielt gode vekstforhold for bakterier. I lukkede varme- og kjøleanlegg kan bakterievekst derfor bli en utfordring.
Inntaksvannet
Kommunalt vann, som vi fyller energianleggene med, inneholder en mengde ulike bakterier. Under riktige betingelser kan bakteriene vokse uhindret, og medføre dannelse av biofilm som reduserer anleggenes effekt og øker risikoen for bakteriell korrosjon. Bakteriene som forårsaker flest problemer i lukkede varme- og kjølesystemer er:
- Sulfatreduserende bakterier (SRB)
- Nitrittreduserende bakterier
- Pseudomonader
Hvordan påvirker biofilmen energianlegget?
Biofilmen dannes ved at enkeltbakterier fester seg til overflaten av røret og formerer seg. Akkumulering av bakterier i biofilmen danner raskt en kompleks tredimensjonal struktur som er mer robust mot ytre faktorer som temperatur, mekanisk stress og endring i pH.
Slik biofilm kan eksempelvis forstyrre virkningen av korrosjonsinhibitor og føre til dannelse av anaerobe soner (soner uten oksygen). De anaerobe forholdene under biofilmen kan gi ideelle forhold for vekst av anaerobe bakterier, slik som eksempelvis sulfatreduserende bakterier som kan akselerere korrosjon og gropdannelser i metallet.
Spredning i anlegget
Biofilm kan spre seg i rørsystemet ved at klumper av celler rives løs fra biofilmen, eller ved
en type "frøspredning" som frigjør individuelle celler. Dette gjør at bakterier flyter med vannstrømmen og kan feste seg til en overflate eller til en biofilm nedstrøms for det opprinnelige fellesskapet og skape nye soner med biobegroing.
Konsekvenser av biofilm
I tilfeller hvor man opplever utfordringer med gulvvarmesløyfer og ujevn varmefordeling i vannbåren gulvvarme, kan bakterievekst og biofilm være årsaken til problemet. Konsekvenser av biofilm i varmeanlegget er blant annet:
- Redusert varmeoverføring fordi biofilm er svært isolerende
- Mikrobielt påvirket korrosjon (MIC)
- Redusert effekt av korrosjonsinhibitor fordi kjemien ikke kan virke direkte mot røroverflatene
- I ekstreme tilfeller: redusert vanngjennomstrømning på grunn av delvis eller fullstendig blokkering av ventiler, siler etc.
Bakterier i biofilmen kan være opptil 3000 ganger mer motstandsdyktige mot biocider
enn bakterier som finnes fritt i vannet. Grunnen til dette er at biofilmen fungerer som en beskyttende hinne for bakteriene under. Dette illustrerer hvor vanskelig det er å eliminere mikroorganismer når de finnes i etablerte biofilmer.