Det finnes ulike mikrobiologiske analyser som kan brukes og det er derfor viktig å vite hvilke formål analysen har, hva det skal analyseres for og hvilken metode som skal benyttes.
Risikovurdering
Vurdering av risikoen for smitte av Legionella kan ikke baseres på en enkelt eller noen få vannanalyse alene. Det er flere årsaker til dette:
- Det er utfordrende å ta prøver som er representativ for hele rørnettet
- Andelen bakterier som kommer med i vannflasken hver gang er noe tilfeldig og avhenger bl. a. av om vannet har stått lenge stille, og om det er kommet med biofilm i vannflasken mm.
- Det er begrenset med kunnskap om hvordan funn av ulike mengder bakterier, påvirker smitterisikoen
Det må gjøres en teknisk gjennomgang og datainnsamling fra anlegget for å vurdere sannsynligheten for bakterievekst og smitte via aerosoler, samt mulige konsekvenser for dette. I dette arbeidet utarbeides en risikovurdering som også gir anbefalinger om risikoreduserende tiltak. I denne sammenheng er vannanalyser bare en av flere parametere som må kontrolleres.
Valg av analyseparametere
Når en mikrobiologisk analyse skal brukes for å evaluere risikoen for Legionella er det anbefalt at det analyseres nettopp for legionellabakterien, enten ved dyrking eller PCR-teknikk. Vannprøver som tas kan også analyseres for kimtall. Kimtall sier noe om det totale innholdet av bakterier og mikroorganismer i vannprøven og er med andre ord en hygieneindikator som sier noe om generell begroing i rørene. Siden det ikke er noen sammenheng mellom resultat på kimtallsanalyser og funn av Legionella, anbefales det sjelden å bare ta kimtallsanalyser.
Andre formål
Mikrobiologiske analyser kan også ha andre formål knyttet til legionellakontroll:
- En av flere parametere som er nyttig som grunnlag for valg av forebyggende tiltak mot Legionella
- Verifisere effekten av dagens rutiner og legionellaforebygging
- Verifisere effekten av tiltak ved avvikshåndtering.