Olav Andreas Høvik (36) sin historie er en sterk påminnelse om hvordan legionellainfeksjon kan endre liv på kort tid. Mange tenker kanskje at risikoen for smitte er lav, men Olavs erfaring viser hvor raskt tilstanden kan eskalere fra milde symptomer til en livstruende sykdom. Selv om de fleste som blir smittet ikke opplever alvorlige konsekvenser, er det viktig å forstå at når legionellainfeksjonen rammer hardt, kan det være livstruende. Hans historie understreker behovet for økt bevissthet rundt legionellakontroll og forebygging.
- Det siste jeg husker er at jeg ble kjørt hjem fra leiren, sier Olav, som etterpå utviklet symptomer som raskt eskalerte til høy feber, brekninger og desorientering.
Tilstanden hans ble så alvorlig at han måtte hentes med ambulanse og legges inn på sykehuset. Etter å ha testet negativ for COVID-19, gikk det opp for legene at det var en legionellainfeksjon som var årsaken.
- Det var et sjokk å våkne opp etter flere uker på sykehus og ikke huske noe fra perioden, forteller Olav, som tilbrakte tre uker på sykehus uten minner fra denne tiden.
Innlagt på sykehus, kjempet Olav seg gjennom flere uker. Tilstanden fortsatte å forverre seg og ble ytterligere komplisert da han mistet hørselen og muligheten til å kommunisere.
- Det var den mest skremmende tiden i livet mitt, å ikke kunne høre eller snakke, og være så usikker på hva som skjedde rundt meg, forteller Olav.
- Det var en påkjenning både fysisk og psykisk, sier han, og reflekterer over den tøffe behandlingsperioden.
Hanne Therese Skiri, fagekspert på Legionella hos Kompa, understreker alvoret av situasjonen og forklarer at Legionella kan forårsake betydelig skade hvis det ikke behandles raskt.
- Selv om det er sjeldent, kan Legionella forårsake alvorlige lungeskader og andre komplikasjoner. Olavs situasjon er et tydelig eksempel på hvor raskt tilstanden kan forverres.
- Jeg har måttet innse at livet mitt aldri vil bli det samme, men jeg gjør det beste ut av situasjonen, deler han.
Veien tilbake fra legionellainfeksjonen har vært lang og krevende for Olav. Etter sykehusoppholdet har han vært gjennom flere rehabiliteringsperioder. Til tross for en betydelig forbedring i helstilstanden, må Olav i dag leve med de langvarige konsekvensene av sykdommen. Hans lungevev er varig skadet, og han er 80 % sykemeldt.
- Jeg har ikke lenger samme kapasitet som før. Jeg må ta hver dag som den kommer og tilpasse meg en ny virkelighet, sier Olav.
Olav reflekterer over om det var tiltak han eller byggeiere kunne tatt for å redusere risikoen for bakterievekst og smitte.
- Det er mange spørsmål jeg fortsatt har om hvordan dette kunne skjedd, og hva som kunne vært gjort for å forhindre det, sier Olav, som nå er sterkt engasjert i behovet for økt bevissthet rundt legionellasikring. Han mener at både byggeiere og myndigheter må ta ansvar for å sikre trygge vannsystemer gjennom regelmessig vedlikehold og prøvetaking.
Hanne Therese Skiri viser til myndighetskravene som eksisterer:
- De som har ansvar for vannsystemer i bygg, enten det er offentlige eller private, må være sitt ansvar bevisst. Effektive driftsrutiner og rask respons på mistanke om legionellaforekomst er kritisk for å hindre smitte.
Selv om legionellasmitte kan føre til alvorlige helseproblemer, kan risikoen reduseres betydelig med riktige forebyggende tiltak og kompetanse. Det er avgjørende at de som har ansvar for vannsystemer, øker sin kunnskap og følger gode rutiner for legionellakontroll.
Kompaskolen tilbyr kurs som gir nødvendig kompetanse for å håndtere legionellarisiko. Gjennom kurs som Legionellakontroll og Legionellarutiner kan du lære å forebygge smitte og sikre trygge vannsystemer – kunnskap som kan gjøre en stor forskjell i å hindre fremtidige infeksjoner.