Denne våren har vi opplevd økte strømpriser, noe som har medført økt fokus på hvilke strømreduserende tiltak man kan gjøre hjemme.
Mange av strømleverandørene tilbyr ulike guider til hvordan man kan senke strømutgiftene, men Hanne T. Skiri, som jobber som legionellaekspert her i Kompa, advarer mot sparetiltak som kan medføre økt legionellarisiko.
- Varmtvannsanlegg som forsyner dusjer, har ofte gode betingelser for bakterievekst og utgjør antagelig den vanligste smittekilden for Legionella i Norge, forteller Hanne.
En kombinasjon av flere energisparetiltak kan bidra til økt risiko for legionellaoppblomstring i varmtvannsanlegget og økt risiko for smitte. Dersom du reduserer temperaturen på varmtvannsberederen og varmtvannstemperatur ut i anlegget og samtidig reduserer bruk av varmtvann i tappepunktene, vil det gi bakteriene gunstige levekår. Når dusjen brukes sjelden, får dessuten bakterien god anledning til å etablere seg i selve dusjhodet og -slangen.
- Bakterier som Legionella kan smitte mennesker når ørsmå vanndråper kommer ned i lungene, noe som gjerne skjer når vi dusjer. Sparedusj har finere dråpedannelse enn vanlige dusjhoder, og installasjon av sparedusj vil derfor øke faren for å bli smittet av Legionella markant. Disse må derfor ikke brukes dersom varmtvannstemperaturen i anlegget i tillegg er lavere enn anbefalt, forklarer Hanne.
I følge ENØK Norge går 15% av strømforbruket til en gjennomsnittlig husholdning med til å varme opp forbruksvannet. Hos flere av landets strømleverandører kan vi lese forskjellige tiltak de anbefaler for å spare på strømmen. Flere av de anbefalte strømsparingstiltakene går ut på å sette ned temperaturen på varmtvannsberederen, kombinert med installasjon av sparedusj. Noen eksempler:
"Grepene som kan redusere strømforbruket ditt"
Ole Kroken, business manager for Hafslund Strøm i artikkelen
"Hvilke strømsparetips monner mest"
Bjørge Sandberg-Kristoffersen, energirådgiver i Energibygg AS i bloggen til Fortum
"Derfor bør du skaffe deg sparedusj"
ENØK Norges artikkel
Hanne forteller at private husholdninger, med separate vannforsyninger, ikke er underlagt noen myndighetskrav i forhold til legionellasikring.
Derimot er bedrifter og sameier med felles varmtvannsforsyning underlagt ‘Forskrift om miljørettet helsevern’ og ‘Internkontrollforskriften’. Disse forskriftene krever regelmessig risikovurdering, internkontroll, vedlikehold og ettersyn. Både eier og den som er ansvarlig for driften er ansvarlig for at dusjanleggene driftes og vedlikeholdes forsvarlig.
Mangelfullt vedlikehold kan etter omstendighetene falle inn under straffelovens bestemmelser om uaktsom skadeforvoldelse og i verste fall uaktsomt drap. Det er derfor svært viktig at bransjen er oppmerksomme på disse problemstillingene og ikke ukritisk reduserer temperatur på varmtvannsberedere, presiserer Hanne.